woensdag 21 november 2012

De intake bij Wereldkinderen

Vandaag zijn we bij Wereldkinderen (WK) geweest voor onze intake.

We hebben het gehad over het land waaruit we gaan adopteren (China, voor zover dat nog niet definitief was, is het dat nu wel!), over de procedure bij WK, over onze wensen en grenzen (m.b.t. Special Needs) en ook hebben we het over de wachttijden gehad.

Daarnaast kwam ter sprake dat 80 a 90% van de kinderen uit China een jongen is. Dus een grote kans dat de naam Arnts zal worden voortgezet ;-).

In het kort komt het er op neer dat wij eerst allerlei documenten moeten regelen. Daarbij moet je denken aan een verklaring van goed gedrag (we hebben er alle vertrouwen in dat we die probleemloos zullen krijgen ;-) ), uittreksels uit het geboorteregister, een uittreksel uit het huwelijksregister en werkgeversverklaringen.

Zodra we al deze documenten in ons bezit hebben, sturen we ze op naar WK.
Daar gaan ze vervolgens aan de slag om de boel te legaliseren en vervolgens wordt het pakketje naar China opgestuurd, daarna krijgen we een uniek nummer en daarmee zijn we 'matchbaar'.

Dit gedeelte zal waarschijnlijk 2 à 3 maanden in beslag nemen.

Daarna volgt het matchingsproces.

WK krijgt eens per maand een telefoontje vanuit China (net als 32 andere vergunninghouders wereldwijd) met de mededeling dat er een lijst met adoptiekinderen 'online' komt.
De dossiers die zij onder hun hoede hebben worden dan naast de lijst gehouden. Bij het matchen wordt voornamelijk gekeken naar de leeftijd van het kind (wij hebben als grens 3 jaar aangegeven) en de SN die het kindje heeft.

Het is moeilijk in te schatten hoe lang het duurt voordat er voor ons een match plaats gaat vinden, maar er werd aangegeven dat wij goed bemiddelbaar zijn (we staan voor redelijk veel SN open). Tussen de 1 en 6 maanden is een realistische inschatting.

Als de match een feit is en wij 'ja' zeggen tegen het voorstel (daar hebben we 72 uur voor), dan is het wachten op een officiële goedkeuring door de Chinese autoriteiten. Dit kan zomaar 3 maanden duren!

Als die goedkeuring binnen is, worden de vluchten etc. geboekt.

Gemiddeld genomen duurt de periode tussen de match en het afreizen tussen de 4 en 6 maanden.

Eén en ander blijft natuurlijk een schatting en is van veel onzekere factoren afhankelijk, maar wat zou het mooi zijn als we kerst 2013 met z'n drietjes mogen vieren...

1 opmerking:

 1. Hoi Marloes en Rarf,
  Via Carla hoorden wij over jullie geweldige plannen,wat fijn voor jullie dat er nu ook schot in de zaak zit,volgens mij worden jullie geweldige ouders.Wat is dit allemaal spannend he.
  Wij hebben ons email adres ingevuld zodat we het proces kunnen volgen,dat lijkt me fijn zo blijven we van het wel en wee op de hoogte.
  Heelveel succes ,geduld en wat verder nodig is gewenst
  Liefs Ome Dirk en Tante Dicky

  BeantwoordenVerwijderen